4.000 Αφγανοί πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν στην Αλβανία

Η Αλβανία συμφώνησε με τις ΗΠΑ, να φιλοξενήσει προσωρινά Αφγανούς πρόσφυγες. Αλλά η χώρα είναι φτωχή και ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, εκτιμά η Deutsche Welle.

Οι πλαζ στην Αλβανία είναι γεμάτες με ντόπιους και ξένους τουρίστες. Αλλά το Δυρράχιο δεν φαίνεται να είναι μόνο τόπος θερινών διακοπών, αλλά και προσωρινός τόπος διαμονής εκατοντάδων Αφγανών προσφύγων. Ξενοδοχεία κι άλλα καταλύματα έχουν δημιουργήσει χώρο για να τους φιλοξενήσουν. Έξω από τα ξενοδοχεία υπάρχει αστυνομία. Η παρουσία δημοσιογράφων δεν είναι επιθυμητή.

«Βρίσκονται σε καραντίνα» εξηγεί ένας αστυνομικός. Από ένα άνοιγμα μπορεί κανείς να δει ένα κοριτσάκι να παίζει αμέριμνο στην πισίνα. Πριν λίγες ημέρες, η αγωνία στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων ήταν έκδηλη στην προσπάθεια να φύγουν από το Αφγανιστάν με τις πτήσεις των δυτικών.

Στα Τίρανα, φοιτητές ρωτήθηκαν εάν μπορούν να παραχωρήσουν τα δωμάτιά τους σε Αφγανούς πρόσφυγες, που μεταφέρθηκαν στην αλβανική πρωτεύουσα. Η αλβανική κυβέρνηση συμφώνησε πριν από δύο εβδομάδες να δεχθεί τουλάχιστον 4.000 πρόσφυγες, με πολούς πολίτες της Αλβανίας να μην βλέπουν θετικά την εξέλιξη αυτή.

Recommended For You