Έρχεται «κόφτης» εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ!

Για τις εξετάσεις οι οποίες επιβαρύνουν «υπέρμετρα» τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και «δεν θεωρούνται απαραίτητες», ο υπουργός Υγείας και το Συντονιστικό συμφώνησαν να αφαιρεθούν από το σύστημα αποζημίωσης. Για παράδειγμα, οι βιταμίνες D3 και B12 καταλαμβάνουν το 12,5% της δαπάνης του προϋπολογισμού για τις βιοχημικές εξετάσεις. Επίσης, συμφωνήθηκε να εισαχθούν συνταγογραφικοί «κόφτες» ανά ΑΜΚΑ, ώστε να επιτευχθεί «απόλυτος περιορισμός των εξετάσεων».

Η αποζημίωση ανά αιμοληψία και η αμοιβή ιατρικής γνωμάτευσης από τους ιδιωτικούς φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξετάζονται θετικά από το υπουργείο Υγείας.

Τέλος, κατατέθηκε αίτημα για να οριστεί διαδικασία επανελέγχου των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες λόγω της εφαρμογής των ποιοτικών κριτηρίων στα ακτινολογικά μηχανήματα έχουν εξαιρεθεί της αποζημίωσης και έχουν κάνει ενστάσεις. Από πλευράς Συντονιστικού Οργάνου ετέθη το θέμα της αύξησης της αμοιβής των εργαστηριακών και της επίσκεψης των κλινικών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών που είναι καθηλωμένες εδώ και δεκαετίες.

Ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε ότι όσα ζητήματα χρειάζονται νομοθέτηση, θα ενταχθούν στο προσεχές νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή, στις αρχές Απριλίου.

Recommended For You

About the Author: newsallday