Η Γερμανία θα αποκλείσει κινεζικές εταιρείες από το δίκτυο 5G

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπεύει να αποκλείσει τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών σε τομείς των τηλεπικοινωνιών της. Η απόφαση θα επηρεάσει μάλιστα και ήδη εγκατεστημένα συστήματα.

Το προσεχές διάστημα θα αξιολογηθεί ο κίνδυνος για θέματα ασφάλειας στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών 5G της Γερμανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Μαξιμίλιαν Καλ, επισημαίνοντας ότι ο έλεγχος αφορά θέματα ασφάλειας κρίσιμων συστημάτων, κυρίως σχετικά την αξιοπιστία τους, την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. «Το θέμα βεβαίως είναι και το πώς δεν θα είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από συγκεκριμένους παρόχους», τόνισε ο κ. Καλ, διευκρινίζοντας ότι η νομοθεσία επιτρέπει τον εκ των υστέρων έλεγχο και την αναδρομική επιβολή απαγορεύσεων σε ήδη ενεργές συμμετοχές σε κρίσιμες υποδομές της χώρας. Παρά την περίπλοκη γραφειοκρατικά διαδικασία, η κυβέρνηση αναμένει ότι οι πρώτες αποφάσεις απαγόρευσης θα υλοποιηθούν ήδη το καλοκαίρι.

Την κυβερνητική απόφαση χαιρέτισε και η αντιπολίτευση, με τον εκπρόσωπο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, να χαρακτηρίζει «καλά νέα» τον ενδεχόμενο αποκλεισμό «αναξιόπιστων παρόχων» από το γερμανικό δίκτυο 5G. Ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα ψηφιακής πολιτικής, Γενς Τσίμερμαν, δήλωσε από την πλευρά του ότι «λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή της κατάστασης ασφάλειας, δεν μπορούμε να ανεχτούμε στα βασικά μας δίκτυα οποιοδήποτε υλικό από κατασκευαστές οι οποίοι δεν είναι απολύτως αξιόπιστοι».

Recommended For You

About the Author: newsallday