Νίκος Δενδιας: Στο νοσοκομείο μετά τη συνάντηση με Μπλίνκεν

Στο νοσοκομείο μετέβη εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ. Δένδιας εμφανίζει συμπτώματα βαρέως κρυολογήματος και μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ βρέθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας όπου και έκανε εξετάσεις, χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή και αμέσως μετά επέστρεψε σπίτι του. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει βρεθεί αρνητικός στα τεστ για covid στα οποία έχει υποβληθεί ενώ ο οργανισμός του είχε καταπονηθεί από τα συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα ο κ. Δένδιας δεν είχε δώσει το παρών την Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου και στο δείπνο που παρατέθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν. Σήμερα όμως πραγματοποιήθηκε κανονικά η συνάντηση με την κ. Μπλίνκεν στο υπουργείο Εξωτερικών με τον κ. Δένδια να ήταν εμφανώς καταβεβλημένος. Μόνο καλά λόγια είχε να πει για την Ελλάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στις δηλώσεις του με τον Έλληνα υπουργό Νίκο Δένδια.

Ξεκινήσαμε τον 4ο στρατηγικό διάλογο ανάμεσα στις δυο χώρες και υπογράψαμε μια συνέχεια σε αυτή την συμφωνία πέρυσι και από τότε οι δυο μας στρατοί κάνουν μαζί ασκήσεις και είναι σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Συνεργαζόμαστε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας για να μειώσουμε την εξάρτηση από την Ρωσία. Μέσα από το νέο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας η Βουλγαρία μπορεί να εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών από το Αζερμπαϊτζάν και τις ΗΠΑ. Στην καρδιά της σχέσης μας είναι οι δεσμοί ανάμεσα στους λαούς μας. Έχουμε τις πιο ισχυρές δημοκρατίες του κόσμου. Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας. Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Ο Στρατηγικός Διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιωμάτα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας. Η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη «δυναμική παρουσία» της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Recommended For You

About the Author: newsallday