Μπάιντεν: Ό,τι πετά και δεν το γνωρίζουμε, θα το καταρρίπτουμε!

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι ήταν μυστηριώδη αντικείμενα που καταρρίφθηκαν στον εναέριο χώρο, είπε ο πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, σε δήλωσή του την Πέμπτη.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ήταν τα αντικείμενα αυτά», τόνισε ο Μπάιντεν που πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή τίποτα» δεν υποδεικνύει ότι τα τρία αντικείμενα ήταν μέρος προγράμματος της Κίνας με «κατασκοπευτικά μπαλόνια». Δεν υπάρχει τίποτα που να τα συνδέει και με κατασκοπεία από άλλη χώρα, εξήγησε ακόμη. Εξήγησε ότι δεν φαίνεται κάποια απότομη άνοδος στον αριθμό αυτών των αντικειμένων που εντοπίζονται στις ΗΠΑ, αλλά ότι είναι αποτέλεσμα της καλύτερης επιτήρησης από τα αμερικανικά ραντάρ.

«Ωστόσο τονίζω ότι αν ένα τέτοιο αντικείμενο είναι κίνδυνος για την ασφάλεια των Αμερικανών θα καταρρίπτεται», τόνισε. Η εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών, συνέχισε ο Μπάιντεν, είναι ότι πιθανόν ήταν μπαλόνια από ιδιωτικές εταιρείες, είχαν ψυχαγωγικούς σκοπούς ή προέρχονταν από ερευνητικά ινστιτούτα. Η αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ γινόταν για τρία αντικείμενα που καταρρίφθηκαν μέσα σε τρεις ημέρες (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) στην Αλάσκα, τον βόρειο Καναδά και τη λίμνη Χιούρον.

Το αντικείμενο στην Αλάσκα ήταν μεταλλικό με μέγεθος όσο ένα μικρό αυτοκίνητο, ενώ αυτό στον Καναδά ήταν κυλινδρικό μπαλόνι, που είχε φορτίο που κρεμόταν από καλώδια. Τέλος το αντικείμενο στη λίμνη Χιούρον ήταν οκτάγωνο με καλώδια ή σκοινιά που κρέμονταν χωρίς να μεταφέρει κάτι. Μία εβδομάδα πριν από αυτές τις καταρρίψεις, οι ΗΠΑ είχαν παρακολουθήσει για ημέρες και τελικά καταρρίψει ένα κινεζικό μπαλόνι πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ακόμη εξήγησε: η κατάρριψη των αντικειμένων έγινε με άκρα προσοχή σχετικά με τον χειρισμό ιπτάμενων αντικειμένων. Οι αρχές των ΗΠΑ είχαν εξηγήσει εξάλλου ότι στο ύψος που πετούσαν τα αντικείμενα (20.000 με 40.000 πόδια) ήταν επικίνδυνα για τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας. Δεν μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να κατασκόπευαν και ευαίσθητες εγκαταστάσεις.

Recommended For You

About the Author: newsallday