Λήξη συναγερμού στο «Ελ. Βενιζέλος»

Λήξη συναγερμού στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά τη μεγάλη κινητοποίηση που υπήρξε το απόγευμα της Κυριακής, μετά την προσγείωση αεροπλάνου Boeing 738 της Ryanair με 192 επιβαίνοντες από το Κατοβίτσε της Πολωνίας που ειδοποίησε για βόμβα.

 

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού σε αεροσκάφος εταιρείας που πραγματοποιούσε πτήση από χώρα του εξωτερικού με προορισμό την Αθήνα, το αεροσκάφος, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα, συνοδευόμενο από μαχητικά αεροσκάφη, προσγειώθηκε με ασφάλεια απογευματινές ώρες σήμερα (22-01-2023) στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος». Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στο αεροσκάφος από αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να προκύψει κάτι ύποπτο.» Η Ryanair έλαβε απειλητικό email για τοποθέτηση βόμβας. Αμέσως η εταιρεία ενημέρωσε το ΝΑΤΟ για να υπάρξει συνοδεία από μαχητικά F-16, αρχικά της Ουγγαρίας και στη συνέχεια της Ελλάδας, μέχρι το προορισμό του όπου γίνεται έλεγχος στο αεροσκάφος.  Από την στιγμή που ενημερώθηκαν οι ελληνικές Αρχές ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο Renegade, μια διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και την πτώση των Δίδυμων Πύργων.
Το πρωτόκολλο αυτό προβλέπει την πτήση του αεροσκάφους με συνοδεία πολεμικών αεροσκαφών αποκλειστικά πάνω από θάλασσα ή πάνω από μη κατοικημένη περιοχή. Σε περιπτώσεις όπου κρίνεται πιθανό να κινδυνεύσει η ζωή πολιτών στο έδαφος είναι πιθανό να διαταχτεί και η κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους από τα πολεμικά. Η τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο Renegade στην Ελλάδα ήταν με την τραγωδία της πτήσης της Helios.

Recommended For You

About the Author: newsallday