Τον Απρίλιο η πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή Starliner από τη NASA και τη Boeing

Θα καθυστερήσει κατά δύο μήνες η πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή Starliner, η οποία αναμενόταν τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, καθώς η Boeing συνεργάζεται με τη NASA για να επιλύσειεπίμονα τεχνικά προβλήματα από την τελευταία δοκιμαστική πτήση χωρίς πλήρωμα, ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Η πολυαναμενόμενη αποστολή Starliner για τη μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) είναι το τελευταίο βήμα προτού το σκάφος λάβει πιστοποίηση για περαιτέρω αποστολές και θα σηματοδοτήσει μια κομβική στιγμή για τον διαστημικό τομέα της Boeing που αγωνίζεται να ανταγωνιστεί την SpaceX του Έλον Μασκ. Η κάψουλα Starliner της Boeing ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική αποστολή χωρίς πλήρωμα στον ISS τον περασμένο Μάιο, έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα το 2019 λόγω προβλημάτων λογισμικού και τεχνικών βλαβών.

Η Boeing και η NASA «εργάζονται σε μια σειρά από ζητήματα επαλήθευσης πάνω σε κρίσιμα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την πιστοποίηση της επανδρωμένης αποστολής Starliner», ανέφερε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Ο εξονυχιστικός έλεγχος του λογισμικού και των αλεξίπτωτων της κάψουλας Starliner είναι τα δύο πιο χρονοβόρα ζητήματα που πρέπει να ολοκληρώσουν η NASA και η Boeing ενόψει της δοκιμαστικής επανδρωμένης αποστολής, δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθυντής εμπορικών διαστημικών πτήσεων της NASA, Φιλ Μακάλιστερ. H Boeing ανέπτυξε το Starliner στο πλαίσιο σύμβασης 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη NASA, η οποία προβλέπει έξι αποστολές. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει συνάψει ανάλογη σύμβαση με την SpaceX, της οποίας η κάψουλα Crew Dragon έχει χρησιμοποιηθεί σε έξι επανδρωμένες αποστολές για λογαριασμό της NASA από το 2020.

 

Recommended For You

About the Author: newsallday