Ιστορική πτώση 25% στη μετοχή της Facebook!

Οι μετοχές της Meta (Facebook) κατακρημνίστηκαν κατά 25% σήμερα στη Wall Street, έπειτα από τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα, προκαλώντας ενδεχομένως απώλειες σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κεφαλαιοποίηση του ομίλου του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος έχασε χρήστες στη Βόρεια Αμερική για πρώτη φορά στην ιστορία του, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, μετά το κλείσιμο των συναλλαγών, μειωμένα κέρδη κατά το τέταρτο τρίμηνο και μια προοπτική επιβραδυμένης ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση μετοχής της Meta στην ιστορία της. Η προηγούμενη μεγάλη «καθίζηση» είχε καταγραφεί στις 26 Ιουλίου 2018, όταν είχαν «χαθεί» 120 δισ. δολάρια.

Τι συμβαίνει στην εταιρεία το τελευταίο διάστημα;

1)Η Facebook ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 8%, ήτοι 10,29 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Το οξύμωρο στη συγκεκριμένη περίπτωση εντοπίζεται στο εξής στοιχείο: Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 20%, ήτοι κατά 33,67 δισ. δολάρια.

2)Πώς είναι δυνατόν να αυξάνονται τα έσοδα, αλλά να μειώνονται τα κέρδη; Σύμφωνα με τους αναλυτές, η… ασυμβατότητα αυτή οφείλεται στις δαπάνες για το τμήμα Reality Labs, δηλαδή του τμήματος που θα «εγκαινιάσει» το μέλλον του διαδικτυακού κόσμου, την εικονική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τις αναφορές, η Meta έχει ήδη επενδύσει πάνω από 10 δισ. δολάρια στη συγκεκριμένη τεχνολογία και αναμένεται να δαπανήσει ακόμα περισσότερα κεφάλαια.

3)Οι πρόσφατες αλλαγές απορρήτου από την Apple καθιστούν πιο δύσκολο για εταιρείες όπως η Meta να παρακολουθούν άτομα για διαφημιστικούς σκοπούς, γεγονός που ασκεί επίσης πίεση στα έσοδα της εταιρείας. Σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές την Τετάρτη, ο οικονομικός διευθυντής της Meta είπε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει τις «ετεροχρονισμένες συνέπειες» ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αλλαγές της Apple το 2022. Αναλυτές στο MoffettNathanson, σε σημείωμα προς τους πελάτες, χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη εκτίμηση «εκπληκτική».

4)Η Meta προέβλεψε έσοδα πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για το τρέχον τρίμηνο, εν μέρει λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από την TikTok, ανέφερε η εταιρεία, επηρεάζοντας σαφώς τους επενδυτές.

Recommended For You

About the Author: newsallday