Φωτιά στις τιμές: 1 στα 3 νοικοκυριά κινδυνεύει με φτωχοποίηση!

Tον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπο το φετινό χειμώνα με μικρά ή μεγάλα προβλήματα φτωχοποίησης ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά επισημαίνουν καθηγητές οικονομικών και εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων.

Αιτία είναι η αύξηση των τιμών όλων των προϊόντων, μεταξύ των οποίων και αγαθών πρώτης ανάγκης, εξαιτίας διαφόρων παραμέτρων, η οποία άρχισε να γίνεται αισθητή τους πρώτους μήνες του έτους, αλλά παρουσίασε σημαντικές ανοδικές τάσεις από το τέλος της άνοιξης και μετά.

Ξεκάθαρη εικόνα, για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στα πορτοφόλια των νοικοκυριών, θα έχουμε τον ερχόμενο το Νοέμβριο. Ωστόσο, με βάση τα σημερινά δεδομένα μία νέα αύξηση των τιμών των αγαθών, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολα διαχειρίσιμο από οικογένειες, οι οποίες εξοικονομούν οριακά τα προς το ζειν.

Οι υπέρογκες και αιφνιδιαστικές ανατιμήσεις που καταγράφονται ήδη στις τιμές των υγρών καυσίμων, αιφνιδιάζουν τα νοικοκυριά, που ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι μπροστά τους έχουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Ειδικά το φυσικό αέριο, που είχε τα προηγούμενα χρόνια ανακουφίσει οικονομικά τη μέση οικογένεια, φέτος είναι η… δυσάρεστη έκπληξη, καθώς η Ευρώπη δεν προετοιμάστηκε εγκαίρως και τα αποθέματα είναι πολύ μικρότερα των αναγκών.

Recommended For You