Τρομάζει το ηφαίστειο στη Λα Πάλμα: Θα βρέξει.. οξύ!

Η λάβα του ηφαιστείου που εξερράγη την Κυριακή στο νησί La Palma της Ισπανία συνεχίζεις να ρέει καταστρέφοντας ό,τι βρεθεί στο πέρασμά της. 

Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει από τη Δευτέρα (21.9.2021) για τους κινδύνους που ενέχει η επαφή της λάβας από το ηφαίστειο της Ισπανίας με τη θάλασσα. Σημειώνουν, πως όταν η λάβα των 1.000 βαθμών Κελσίου φτάσει στο αλμυρό νερό της θάλασσας των 20 βαθμών Κελσίου, αναμένεται να δημιουργηθούν εκρήξεις ατμού, ενώ θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα τοξικά αέρια, κυρίως χλώριο.

Σύμφωνα με τη Γεωλογική υπηρεσία των ΗΠΑ τέσσερις είναι οι βασικοί κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από την επαφή της λάβας στον ωκεανό: «Ξαφνική κατάρρευση της νέας στεριάς και της βραχώδους ακτής, εκρήξεις από την κατάρρευση, κύματα καυτού νερού που θα σκάνε στη στεριά και ένα σύννεφο ατμού που θα προκαλέσει βροχή υδροχλωρικού οξέως και θραυσμάτων ηφαιστειακού γυαλιού».  Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής πάνω από 6.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ ήδη περισσότερες από 160 κατοικίες έχουν χαθεί, καθώς επίσης και 1000 γης.

Recommended For You