Το Dixan… «καθάρισε σε βάθος»!

Μόνο παραλία της χώρας μας συγκεντρώθηκαν 1,4 τόνοι απορρίμματα, είναι σοκαριστική και πείθει όλους μας πως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε ενεργά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το θαλάσσιο νερό καλύπτει το 70% του πλανήτη και η διαρκώς αυξανόμενη μόλυνσή του έχει δραματικές επιπτώσεις για ολόκληρη τη Γη. Είναι χαρακτηριστικό πως στους ωκεανούς σήμερα, εκτιμάται πως συσσωρεύονται απορρίμματα δεκαετιών – ακόμα και εκατοντάδων ετών – που επιβαρύνουν διαρκώς την κατάσταση, ενώ είναι πλέον γνωστό πως η μόλυνση του νερού περνά και στον άνθρωπο, μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα πλαστικό μπουκάλι χρειάζεται 450 χρόνια μέχρι να διαλυθεί στη θάλασσα, ένα πλαστικό ποτήρι χρειάζεται 50 χρόνια, ενώ μια πλαστική σακούλα χρειάζεται 20 χρόνια, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA).

Στην Ελλάδα, μια νησιωτική χώρα για την οποία το περιβάλλον διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής, είναι ανάγκη όλοι να ενσκήψουμε στο ζήτημα και με όποιον τρόπο επιλέξουμε ως κατάλληλο να αναλάβουμε δράση και να ενισχύσουμε δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή: Να διαφυλάξουμε τα θαλάσσια οικοσυστήματα της πατρίδας μας με τον καλύτερο τρόπο.

Με δύναμη, ενέργεια και υπευθυνότητα, μπαίνει στη μάχη αυτή, το Dixan. Με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Καθάρισε σε βάθος», το οποίο μάλιστα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Dixan και η HENKEL αναλαμβάνουν δράση με συνέπεια, προκειμένου να επιτελέσουν το καθήκον τους, αλλά και να εμπνεύσουν με το παράδειγμά τους πολλούς περισσότερους να ακολουθήσουν.

Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 22 δράσεις του «Καθάρισε σε βάθος», σε πανελλαδικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων έχει καθαριστεί ο βυθός σε περιοχές της Ρόδου, του Αλεποχωρίου, της Ηγουμενίτσας, της Βόνιτσας, της Θεσσαλονίκης, των Λεγραινών, του Σουνίου και της Σάμου. Από τους καθαρισμούς του Dixan έχουν ανασυρθεί από τον βυθό 15 τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων πάνω από 3 τόνοι ήταν πλαστικό.

Ξεχωριστή περίπτωση και παράλληλα, σημαντικό σταθμό για την πορεία του προγράμματος, αποτελεί η περίπτωση της παραλίας Ανάλουκας, στη Σητεία της Κρήτης. Η συγκεκριμένη παραλία δέχεται απορρίμματα που μεταφέρουν τα θαλάσσια ρεύματα από δεκάδες, ή και εκατοντάδες μίλια μακριά. Αμέτρητα σκουπίδια και πλαστικά επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον και μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, είχε μετατραπεί ουσιαστικά σε «χωματερή». Το «Καθάρισε σε βάθος» ανέλαβε τον καθαρισμό της περιοχής σε παράκτιο και υποβρύχιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να συλλεχθούν τελικά 1,4 τόνοι σκουπιδιών, από τα οποία τα 500 κιλά ήταν πλαστικά!

Recommended For You