Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει τον καιρό του επόμενου… 2ώρου!

Η βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Έξετερ και η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office, ανέπτυξαν ένα «έξυπνο» σύστημα πρόγνωσης καιρού.

Το precipitation nowcasting system μπορεί να προβλέψει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια κατά πόσο θα βρέξει σε μια περιοχή μέσα στις δύο επόμενες ώρες. Οι παραδοσιακές μετεωρολογικές μέθοδοι, οι οποίες χρησιμοποιούν πολύπλοκες εξισώσεις, συνήθως κάνουν ικανοποιητικές προγνώσεις βροχοπτώσεων για τις επόμενες έξι ώρες έως δύο εβδομάδες.

Όμως, τα μοντέλα αυτά δεν τα καταφέρνουν καλά στις προγνώσεις τους, από 10 λεπτά έως δυο ώρες. Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το χρονικό κενό. Μπορεί να κάνει βραχυπρόθεσμες και ακριβείς προγνώσεις για βροχές, καταιγίδες και πλημμύρες σε μια έκταση έως 1.536 χλμ × 1.280 χλμ.

Το σύστημα «εκπαιδεύτηκε» (τροφοδοτήθηκε) με στοιχεία βροχοπτώσεων και δεδομένα ραντάρ των προηγούμενων ετών και όπως έδειξαν οι δοκιμές του, εμφανίζει πλέον ακρίβεια 89% στις προγνώσεις του. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC και τη «Guardian».

Μεταξύ των ερευνητών είναι η ΕλληνίδαΜαρία Αθανασιάδου, απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών (1984), με διδακτορικό στη μετεωρολογία από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ (1994), η οποία σήμερα είναι διευθύντρια καινοτομίας στο Εργαστήριο Πληροφορικής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας.

Recommended For You