Στα άκρα η σύγκρουση Ε.Ε – Πολωνίας!

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Πολωνία, μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, που έκρινε ότι τα άρθρα 1 και 19 της Συνθήκης της Ε.Ε δεν είναι συμβατά με το Σύνταγμα της. Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ανοίξει πυρ σε βάρος της Πολωνίας και ξεκαθαρίζουν ότι θα χρησιμοποιηθούν όλες οι εξουσίες, για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή του Δικαίου της.

«Οι εξελίξεις στην Πολωνία είναι πάρα πολύ ανησυχητικές. Πρέπει να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι αυτή η κυβέρνηση στην Πολωνία παίζει με τη φωτιά», προειδοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Η Πολωνία βρίσκεται σε σύγκρουση εδώ και χρόνια με τις Βρυξέλλες όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος που προώθησε το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, οι οποίες κατηγορούνται για την υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δικαστών, έχουν στοιχίσει στη Βαρσοβία πολλές καταδίκες από το Δικαστήριο της Ε.Ε.

Recommended For You