Έτσι θα περάσουμε σε… ξαφνικό ράπισμα του χειμώνα!

Ένα ισχυρό ξέσπασμα κρύου χειμωνιάτικου καιρού, εξαπλώνεται σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλκανική Χερσόνησο και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αυτήν την εβδομάδα!

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, σημειώθηκε η πρώτη πρώιμη ψυχρή εισβολή στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αρκτική, στη Σκανδιναβία και την περιοχή της Βαλτικής, η οποία επεκτάθηκε έως τα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Η ίδια περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ευρώπης, αντιμετωπίζει τώρα, μια ακόμη ψυχρή εισβολή το ίδιο εντυπωσιακή και δυναμική, όπως τότε. Ένα ισχυρό ξέσπασμα κρύου αέρα εξαπλώνεται σταδιακά προς τη βαλκανική χερσόνησο, τον Εύξεινο Πόντο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Μετά από μια σειρά από έντονους και θανατηφόρους καύσωνες, πολλές χώρες έρχονται αντιμέτωπες πλέον, από ξαφνικές αλλαγές του καιρού, οι οποίες φέρνουν απότομα κρύα, ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Βρισκόμαστε πλέον στις τελευταίες 10 ημέρες του Σεπτεμβρίου 2021, οι θερμοκρασίες είναι γενικά χαμηλότερες στο σύνολο της Ευρώπης, αλλά ο Νότος βίωσε πριν μερικά 24ωρα, ένα ακόμη καλοκαιρινό ξέσπασμα, καθώς θερμές αέριες μάζες εξαπλώθηκαν από την Αφρική προς τη Νότια Ευρώπη.

Η απομάκρυνση της θερμής μάζας θα γίνει με την… εντυπωσιακή κατάβαση μιας ψυχρής μάζας, με χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά, η οποία είναι τελείως εκτός εποχής… ειδικά για τα δεδομένα της Μεσογείου! Οι περισσότερες χώρες από την περιοχή της Βαλτικής έως το ανατολικό τμήμα της κεντρικής Ευρώπης, ολόκληρη τη χερσόνησο των Βαλκανίων, την ανατολική Ευρώπη, την περιοχή του Εύξεινου Πόντου και την Τουρκία, θα νιώσουν τα επόμενα 24ωρα χαμηλές από τις κανονικές θερμοκρασίες, για αυτή την περίοδο του Σεπτεμβρίου.

Οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά ποιό χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα ειδικά σε όλη την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Ανατολική Ελλάδα και την Τουρκία. Πολύ πιθανόν οι περιοχές αυτές να βρεθούν έως και 9 με 15 βαθμούς κάτω από το μέσο όρο της περιόδου που διανύουμε, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να βιώσουν παγωμένα πρωινά τις επόμενες ημέρες!

Ωστόσο αυτή η ξαφνική μεταβολή του καιρού θα είναι πρόσκαιρη, καθώς αναμένεται νέα αλλαγή του καιρικού μοτίβου από το Σαββατοκύριακο, που θα φέρει εκ νέου θερμές αέριες μάζες στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Το πόσο υψηλές θερμοκρασίες θα καταγραφούν από εκεί και μετά, θα το αναλύσουμε σε επόμενη ενημέρωση! Για την ώρα, θα νιώσουμε, έστω και για λίγο, τα πρώτα σκιρτήματα του… χειμώνα!

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας, από αργά το βράδυ και κυρίως από αύριο Τετάρτη. Όπως είχαμε τονίσει σε προηγούμενα δελτία μας, το κύμα καύσωνα θα το διαδεχτούν φθινοπωρινές συνθήκες, ενώ ο χειμώνας θα δείξει από νωρίς τα δόντια του στην Ανατολική Ευρώπη, όπου τα χιόνια θα επισκεφθούν περιοχές με χαμηλό υψόμετρο! Οι ξαφνικές όμως μεταβολές του καιρού δεν θα σταματήσουν εδώ!

Δείτε αναλυτική πρόγνωση από το Xalazi Tv και την εκπομπή ”WETHER REPORT”.

Πηγή: severe-weather.eu – xalazi.gr

Recommended For You