Ο Μπάλλος μας… χορεύει Μπάλλο!

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μπάλλος», με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, έως το πρωί της Παρασκευής αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της επικράτειας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου καθώς και στα παράκτια της Πελοποννήσου, της Στερεάς και της Χαλκιδικής.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες πλήττουν και την Αττική, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα. Τα έντονα φαινόμενα στην Αθήνα αναμένεται να συνεχιστούν έως το μεσημέρι της Παρασκευής. Η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για πλημμύρες, κυρίως σε υπόγεια στη Νέα Φιλαδέλφεια, στα Κάτω Πατήσια, στο Περιστέρι, στο Μοσχάτο αλλά και στην Κηφισιά, ενώ δέντρα έχουν πέσει σε πολλές περιοχές.

Πλημμυρικά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, περιμετρικά και στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, έχει προκαλέσει η επέλαση του «Μπάλλου», που πλήττει τις τελευταίες ώρες το Νησί των Φαιάκων. Ο όγκος του νερού και η χαμηλή ορατότητα παρέσυραν Ι.Χ. αυτοκίνητο, που έπεσε σε τάφρο στην περιοχή Τρία Γεφύρια, έξω από την πόλη.

Την ίδια ώρα, κατάρρευσε τμήμα τοιχίου που περικλείει τον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο. Οι ισχυροί νοτιάδες που πνέουν στο νησί κατάφεραν να ξεριζώσουν δέντρο του οποίου η πτώση προκάλεσε προβλήματα στο περιφερειακό οδικό δίκτυο στην περιοχή Αγίας Αικατερίνης, στη Μέση Κέρκυρα.

Στο στόχαστρο του «Μπάλλου» έχει μπει εδώ και λίγη ώρα και η Χαλκιδική, με τις ισχυρές βροχοπτώσεις να έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο νομό της Μακεδονίας. Σε αρκετές περιοχές ήδη του νομού της Μακεδονίας έχουν αρχίσει να δημιουργούνται προβλήματα, όπως στην περιοχή της Ολυμπιάδας. Εκεί το ρέμα του Μαυρόλακου έχει υπερχειλίσει και oι δρόμοι που διέρχονται πάνω από το ρέμα έχουν κλείσει, καθώς έχουν σκεπαστεί από νερά.

Το πρώτο χιόνι έπεσε σήμερα στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Στα λευκά έχουν “ντυθεί” και πολλές περιοχές στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας. Στη γραφική κοινότητα του Νυμφαίου το χιόνι έχει φτάσει τα 25 εκατοστά. Χιονόπτωση επικρατεί στην ορεινή διάβαση της Βίγλας, ενώ στα λευκά είναι η Κοτύλη και πολλά ορεινά στην περιοχή του Γράμμου, ενώ στα πεδινά βρέχει.

Η επιδείνωση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται στην Αττική οδήγησε την Περιφέρεια Αττικής στην απόφαση να κλείσουν για αύριο, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώνονται στην Αττική και στην πόλη των Αθηνών από το πρωί της Πέμπτης 14/10. Τα μεγαλύτερα ύψη υετού έχουν καταγραφεί σε Πατήσια, Περιστέρι και Αμπελόκηπους όπου σε διάστημα περίπου 7 ωρών έχουν πέσει 120, 120 και 108 χιλιοστά βροχής αντίστοιχα.

Ακραίος είναι ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες, σε αρκετές περιοχές, καθώς ο Μεσογειακός κυκλώνας Μπάλλος θα “χτυπήσει” την πόρτα της χώρας μας. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, είναι αρκετά πιθανόν, το σύστημα αυτό να εξελιχτεί σε medicane – Μεσογειακό κυκλώνα. Δείτε αναλυτική πρόγνωση στο Xalazi Tv και την εκπομπή WEATHER REPORT κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Recommended For You