Έρχονται Αλκυονίδες μέρες – Ο χειμώνας για την ώρα… αγνοείται!

Τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, με τον καιρό να προσπαθεί να βρει το βηματισμό του, μέσα σε ένα γενικά υποτονικό σκηνικό για μεγάλο μέρος της χώρας, ασχέτως τον όποιον εξάρσεων προέκυψαν στα Ανατολικά και Νότια τμήματα της χώρας, όπου ο καιρός για ένα διάστημα 15 ημερών, απέκτησε μια έντονη δυναμική. Ακόμη και αυτό όμως φαντάζει πλέον πολύ μακρινό, καθώς από τις 08 Ιανουαρίου και μετά, τα πράγματα έχουν… βαλτώσει!

Υπάρχει ένα τραγούδι της Maria Montell που λέει ‘’And so the story goes dira di’’… Noμίζω ότι ταιριάζει γάντι στο σημερινό μας κείμενο, καθώς κάπως έτσι πάει και η ιστορία! Σα να θέλει να βρει ο χειμώνας τα πατήματα του, αλλά παραπατάει συνεχώς! Ο Ιανουάριος τελειώνει σε λίγες ημέρες, χωρίς γενικά κάτι ενδιαφέρον. Μια ακόμη αποτυχημένη απόπειρα κατάβασης ψυχρότερων αέριων μαζών θα πραγματοποιηθεί τις 2 τελευταίες ημέρες του μήνα.

Με βαριά συννεφιά και γενικά λίγες σποραδικές ασθενείς βροχές στα Δυτικά και το Ανατολικό Αιγαίο, θα περάσουν οι τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου. Την Πέμπτη θα πέσει λίγο η θερμοκρασία, ενώ πρόσκαιρες σβένεις νιφαδοπτώσεις θα εμφανιστούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θράκης. Από την Παρασκευή ωστόσο και μετά ο καιρός θα βελτιωθεί γενικά, ωστόσο θα σημειωθεί σύντομη εκ νέου αλλαγή του καιρού την Κυριακή.

Την Κυριακή 02 Φεβρουαρίου θα διασχίσει την περιοχή μας ατμοσφαιρική διαταραχή από τα Βορειοδυτικά Βαλκάνια. Πρόσκαιρες βροχές θα σημειωθούν κυρίως στην Θράκη και το Αιγαίο, χωρίς ωστόσο σημαντικά φαινόμενα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός, ενώ από τη Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου και περίπου έως τις 08 Φεβρουαρίου, θα κάνουν την εμφάνιση τους οι Αλκυονίδες ημέρες σε έναν γενικά υποτονικό χειμώνα.

Η πρώτη έντονη θερμή μεταφορά θα λάβει χώρα από την Κυριακή σταδιακά, με την άνοδο της θερμοκρασίας να κορυφώνεται μέσα στις πρώτες 5 ημέρες του Φεβρουαρίου, καθώς θα μας καλύψουν θερμές αέριες από την Αφρική. Παράλληλα θα υπάρξει απουσία βροχών και άπνοια, με αποτέλεσμα οι συνθήκες που θα επικρατήσουν να πληρούν τις προϋποθέσεις να χαρακτηριστούν Αλκυονίδες ημέρες, μιας και η θερμοκρασία είναι σε άνοδο.

Ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 18 βαθμούς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσει και στους 20 βαθμούς! Στο παραπάνω χρονικό διάστημα, είναι επίσης εφικτό να υπάρξουν αιθαλομίχλες σε πολλές μεγαλουπόλεις, καθώς η άπνοια και η αυξημένη υγρασία, είναι παράγοντες που ευνοούν τη συσσώρευση ρίπων στην ατμόσφαιρα. Οπότε χρειάζεται υπομονή έως τις 09 Φεβρουαρίου, όπου τα πράματα σταδιακά θα… αλλάξουν!

Σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, το δεύτερο 10ήμερο του Φεβρουαρίου ο χειμώνας θα προσπαθήσει να επιστρέψει και πάλι στο προσκήνιο, έχοντας πολλά όπλα στη φαρέτρα του. Οπότε, όσοι έχετε να κάνετε εξωτερικές εργασίες, φροντίστε να εκμεταλλευτείτε το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου, καθώς μετά τις 08 με 10 Φεβρουαρίου όλα στον καιρό θα είναι διαφορετικά! Λεπτομέρειες θα δώσουμε σε επόμενα δελτία μας.

Πηγή: Xalazi.gr

Recommended For You