Οι πρώτες ελλείψεις και στη χώρα μας!

Ενώπιον της «τέλειας καταιγίδας» μεγάλης έντασης και διάρκεια μέχρι την άνοιξη του 2022, βρίσκεται η ελληνική αγορά και τούτο γιατί οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες σε συνδυασμό με το εξαιρετικά υψηλό ενεργειακό και μεταφορικό κόστος δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στον παραγωγικό ιστό.

Οι αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών είναι πλέον ορατές, ενώ οι ελλείψεις προιόντων θα γίνουν ορατές με «μισογεμάτα ράφια» την περίοδο των εορτών και στη χώρα μας, όπως εκτιμούν αναλυτές. Το ζητούμενο τώρα είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν αποθέματα στις αποθήκες και τα ράφια , ώστε να αντέξουν χρονικά όσο μπορούν περισσότερο και να περιορίσουν το τσουνάμι των ανατιμήσεων.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού εμποδίζει τη δημιουργία μεγάλου αποθέματος, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μερικώς μια λύση. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές, καθώς η πανδημία προκάλεσε προβλήματα ακόμη και σε ανεπτυγμένες οικονομίες. Εργοστάσια σε χώρες από τις οποίες η Ελλάδα εισάγει υπολειτουργούν ή και έκλεισαν τους προηγούμενους μήνες εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η άμεση παράδοση των παραγγελιών.

Την ίδια ώρα, τα σημαντικά προβλήματα στις μεταφορές και η εκτίναξη των ναύλων δημιουργούν ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις. Κάποιες επιχειρήσεις, κυρίως οι πιο εύρωστες, έχουν αποδυθεί σε αγώνα αναζήτησης προϊόντων από ευρωπαίους προμηθευτές και χονδρεμπόρους, προκειμένου να ενισχύσουν τα αποθέματά τους, ώστε να μη βρεθούν εκτεθειμένοι ενόψει της Black Friday αλλά και των Χριστουγέννων.

Μπροστά στα νέα δεδομένα, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που σπεύδουν να κάνουν αρκετά νωρίς τις παραγγελίες τους για τα δώρα των γιορτών. Ενδεικτικό είναι ότι η λίστα αναμονής για παιχνιδομηχανές υπολογίζονται στους δύο μήνες, ενώ αντίστοιχες λίστες έχουν επιχειρήσεις και για συσκευές κινητών τηλεφώνων, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εκείνων που δεν δέχονται παραγγελίες, καθώς δεν ξέρουν πότε θα μπορέσουν να τις εξυπηρετήσουν.

Recommended For You