Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Αρκτικό Κύκλο!

Διαρροή 20.000 τόνων πετρελαίου σε ποτάμι εντός του Αρκτικού Κύκλου, προκλήθηκε όταν δεξαμενή καυσίμων σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας κοντά στην πόλη Norilsk της Σιβηρίας κατέρρευσε την περασμένη Παρασκευή.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κήρύξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δήλωσε εξοργισμένος αφού «ανακάλυψε ότι το συμβάν δεν γνωστοποιήθηκε άμεσα, αλλά μετά τις διαρροές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Το ατύχημα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη σύγχρονη ρωσική ιστορία, δήλωσε εμπειρογνώμονας από το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. Έχει μολύνει έκταση 350 τετραγωνικών χιλιομέτρων (135 τετραγωνικά μίλια), αναφέρουν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πυλώνες που στήριζαν τη δεξαμενή καυσίμου άρχισαν να βυθίζονται. Το πετρέλαιο που διέρρευσε απλώθηκε περίπου 12 χιλιόμετρα (7,5 μίλια) από το σημείο του ατυχήματος, κοκκινίζοντας μεγάλα τμήματα του ποταμού Ambarnaya. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι επιπλέον δυνάμεις θα σταλούν στην περιοχή για να βοηθήσουν στον καθαρισμό της ρύπανσης.

Το εργοστάσιο ανήκει σε θυγατρική της Norilsk Nickel, η οποία είναι ο κορυφαίος παραγωγός νικελίου και παλλαδίου στον κόσμο. Ο κυβερνήτης της περιοχής, Αλεξάντρ Ουσς, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Πούτιν ότι από την περασμένη Κυριακή διάβαζε «ανησυχητικές πληροφορίες που εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», για τη διαρροή.

Οι υπέυθυνοι του εργοστασίου Norilsk Nickel ανακοίνωσαν ότι το ατύχημα γνωστοποιήθηκε με «έγκαιρο και κατάλληλο» τρόπο, ενώ διεθνή μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν ότι από το ίδιο εργοστάσιο είχε ροκληθεί κόκκινη πετρελαιοκηλίδα και το 2016.

Πηγή:BBC

Recommended For You