«Καμπανάκι» για τις αυξήσεις που έρχονται στο ρεύμα, τον καφέ και το ψωμί!

Μεγάλο κύμα ανατιμήσεων σε καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης, φέρνει η παγκόσμια κρίση του covid, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι τεράστιες πυρκαγιές σε όλο τον πλανήτη και… ο μη έγκαιρος ανεφοδιασμός των αγορών από προϊόντα.

Τους επομένους 2 με 3 μήνες, αναμένεται οι τιμές να πάρουν στην κυριολεξία φωτιά, με την τιμή του καφέ να εκτοξεύετε ακόμη και στα 5 ευρώ, λόγω της διεθνούς αύξησης του κόκκου καφέ, συνέπεια της σφοδρής χιονόπτωσης που έπληξε τον περασμένο μήνα τη Βραζιλία και είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί η παράγωγη από τον παγετό. Επιπλέον, αναμένεται αύξηση στην τιμή του ψωμιού κατά 30%, καθώς έχουν καταστραφεί παγκοσμίως τεράστιες εκτάσεις σιτηρών από τις πυρκαγιές, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά.

Στον τομέα εφοδιασμού των διεθνών αγορών, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην διακίνηση των προϊόντων, καθώς μεγάλα τάνκερ μεταφοράς προϊόντων, είτε πέφτουν θύματα πειρατών, είτε βυθίζονται! Πρόσφατα παραδείγματα είναι το τάνκερ που προσάραξε στη διώρυγα του Σουέζ, δυο τάνκερ που έπιασαν φωτιά εν πλω, δυο πλοία που έπεσαν θύματα πειρατών  και… το ποιο πρόσφατο παράδειγμα πριν μερικές ημέρες, ένα τάνκερ που μετέφερε 7.000 τόνους σιτηρών, το όποιο έπεσε σε ξέρα στην Μονεμβάσια.

Επιπλέον, η Κίνα έχει χτυπηθεί από τεράστιες πλημμύρες, που καθιστούν δύσκολο των εφοδιασμό των πλοίων, ενώ και σε πολλά λιμάνια της χώρας, παρατηρείται μεγάλη απώλεια προσωπικού από μια μυστηριώδη ασθένεια που εμφανίστηκε στην περιοχή. Οι μεταφορές φορτίων από την Κίνα – μια αγορά που έχει χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία – έχουν εκτιναχθεί πλέον σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παραδείγματα από εισαγωγές προϊόντων άλλων χωρών, που δείχνουν την τάση διεθνώς για αυξήσεις σε βασικά αγαθά.

Σχετικές ανακοινώσεις για την προσπάθεια συγκράτηση των ανατιμήσεων σε αγαθά όπως το ρεύμα, ο καφές, το ψωμί κτλ., αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ. θα έχει στη διάθεση του προτάσεις, για τη μεγαλύτερη δυνατή αναχαίτιση της ακρίβειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον καφέ και ότι δεν αποκλείεται η τιμή του από 2 ευρώ να φτάσει τα 5, λόγω της διεθνούς αύξησης του κόκκου καφέ, συνέπεια της ξηρασίας στη Βραζιλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καφέ στον κόσμο.

«Καμπανάκι» για γενικευμένες ανατιμήσεις από τον Χρήστο Σταϊκούρα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, το οποίο εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει η αύξηση στις τιμές της ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών διεθνώς. Χαρακτηριστικά και άκρως ανησυχητικά και τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος είπε ότι οι αυξήσεις στις ζωοτροφές πλησιάζουν το 50%, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση αυτή θα μετακυληθεί στα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Μεγάλο «αγκάθι» οι επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα σημάνουν αύξηση των παγίων εξόδων των νοικοκυριών αλλά και αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, σε μία εποχή που η πανδημία έχει δοκιμάσει τις οικονομικές αντοχές τους. Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στις μεταφορές φέρνουν ταυτόχρονα αυξήσεις και στο ψωμί, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν και το 30%.

Recommended For You