Καιρικό χάος στην Ευρώπη: Ψυχρή μπάλα από τη Σκανδιναβία… καυτή γλώσσα από την Αφρική!

Η πρώτη έκρηξη κρύου αέρα από την Αρκτική, εξαπλώνεται στην Ευρώπη ρίχνοντας αισθητά τη θερμοκρασία, την ώρα που καυτή γλώσσα αέρα από την Αφρική, έρχεται για να ανεβάσει τη θερμοκρασία στα ύψη! Τα δύο πρόσωπα του καιρού που θα φέρουν καιρικό χάος στην Ευρώπη! 

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μάλλον ο καιρός άρχισε να μας το θυμίζει από… νωρίς! Ενώ ο καιρός είναι αρκετά δροσερός για πολλά μέρη της Ευρώπης τελευταία, αντιθέτως είναι πιο ζεστός για το δυτικό μισό της Ευρώπης. Η βόρεια και ανατολική Ευρώπη, βιώνει ήδη την πρώτη έκρηξη ψυχρών αερίων μαζών από την Αρκτική.

Σημαντική είναι η πτώση της θερμοκρασίας στη Σκανδιναβία και την περιοχή της Βαλτικής, την ώρα που η ψυχρή αέρια μάζα θα κινηθεί Νοτιότερα, φτάνωντας τη νέα εβδομάδα στα Βαλκάνια και την Ελλάδα! Μετά από τους έντονους και θανατηφόρους καύσωνες αυτό το καλοκαίρι, πολλοί είναι  αρκετά ευχαριστημένοι με το τέλος αυτής της καυτής περιόδου, που άρχισε τις τελευταίες 10 ημέρες του Αυγούστου. Στην πραγματικότητα, οι θερμοκρασίες μειώθηκαν πολύ σε διάστημα δύο – τριών ημερών.

Αυτή τη στιγμή, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σταδιακά ξανά, τουλάχιστον στα νότια και δυτικά τμήματα της ευρωπαϊκής ηπείρου, όμως πέφτουν σημαντικά στα Ανατολικά! Η Σκανδιναβία, η περιοχή της Βαλτικής, τμήματα της Ανατολικής Ευρώπης και η βορειοδυτική Ρωσία, έχουν σημαντικές επιπτώσεις από μια μαζική έκρηξη κρύου αέρα,  προερχόμενη από την Αρκτική αυτό το Σαββατοκύριακο.

Μια ισχυρή ψυχρή αέρια μάζα, εξαπλώνεται από τη Σκανδιναβία έως την περιοχή της Βαλτικής και από εκεί προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλότερες από τις κανονικές για τις αρχές Σεπτεμβρίου, ειδικά σε όλη τη Φινλανδία, την Εσθονία και τη βορειοδυτική Ρωσία. Πιθανότατα κοντά στους 15 βαθμούς κάτω από το μέσο όρο, φέρνοντας το πρώτο παγωμένο πρωινό σε όλη τη Λαπωνία.

Από τη Δευτέρα 06 Σεπτεμβίου αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή, θα επικρατήσουν πλέον στα Βαλκάνια και την Ελλάδα, όπου θα φτάσει μέρος αυτού του κρύου αέρα! Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η ψυχρή κατάβαση από την Αρκτική, θα είναι μόνο μια ολιγοήμερη κατάσταση, καθώς προβλέπεται νέα άλλη αλλαγή στο γενικό καιρικό μοτίβο, στην ευρωπαϊκή ήπειρο στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Μια σημαντική θερμή αέρια μάζα θα προσεγγίσει την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Μπενελούξ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι θερμοκρασίες θα ανέβουν σημαντικά την Τρίτη και την Τετάρτη. Το πόσο ψηλά θα ανέβουν οι θερμοκρασίες δεν έχει ακόμη καθοριστεί, παρακολουθούμε την εξέλιξη και θα έχουμε ενημέρωση για την εξέλιξη του καύσωνα! Μείνετε συντονισμένοι στο Newsallday.gr!

YΣ: Ευχαριστούμε θερμά τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Κώστα Πολυχρόνη από το Xalazi.gr, για την πολίτιμη βοηθειά του στο παραπάνω κείμενο, βασισμένο σε πληροφορίες από το severe-weather.eu

Recommended For You