Ιανός: Το πιο ισχυρό medicane που έχει καταγραφεί στη Μεσόγειο!

Η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δημοσίευσε επίγειες και δορυφορικές παρατηρήσεις του Μεσογειακού Κυκλώνα “Ιανός” που έπληξε τη χώρα μας τον Σεπτέμβριο του 2020.

Τα αποτελέσματα της εργασίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας “Bulletin of the American Meteorological Society (BAMS) και έδειξαν ότι πρόκειται για το πιο ισχυρό medicane που έχει καταγραφεί στη Μεσόγειο από τα μέσα του 20ου αιώνα που υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Ο Ιανός ξεκίνησε να αναπτύσσεται στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 στον Κόλπο της Σύρτης και αφού διένυσε 1900 km, περνώντας πάνω από τα Επτάνησα στις 17-18/09/2020, έφτασε εξασθενημένος στις ακτές της Αιγύπτου στις 21/09/2020.

Στην παραπάνω εικόνα βλέπετε την πορεία που διένυσε ο Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός (μαύρη καμπύλη) μεταξύ 15 και 21 Σεπτεμβρίου 2020 και οι περιοχές που δέχθηκαν πλημμύρες, κατολισθήσεις και καταστροφικούς ανέμους.

Σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που λειτουργεί τοπικό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών σε περιοχές που έπληξε ο Ιανός στα Επτάνησα, αναλύθηκαν δεδομένα ταχύτητας ανέμου με μέγιστες τιμές στα 159 km/h και ριπές στα 195 km/h στην Κεφαλονιά τα ξημερώματα της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου 2020.

Εντυπωσιακά ήταν και τα ημερήσια ύψη βροχής στην Κεφαλονιά που έφτασαν τα 644.7 mm σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών (769 mm σε 48 ώρες) και είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρές κατολισθήσεις και υπερχείλιση χειμάρρων στο νησί.

Καταστροφικές όμως ήταν επίσης οι πλημμύρες στη Θεσσαλία που καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr με 317 mm μέγιστο  ύψος βροχής στο Περτούλι.

Στην παραπάνω εικόνα βλέπετε τα συγκεντρωτικά ύψη βροχής (mm) στην Κεντρική και Δυτική Ελλάδα μεταξύ 17-18 Σεπτεμβρίου 2020, όπως καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς.

Επιπρόσθετα, η εργασία αναλύει για πρώτη φορά την κατακόρυφη δομή των νεφών του Ιανού χρησιμοποιώντας δεδομένα του δορυφόρου GPM Core Observatory, ο οποίος έχει καταγράψει το κέντρο ενός medicane μόλις μία ακόμη φορά, αυτό του Ζήνωνα τον Νοέμβριο του 2017. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στην παρακάτω, εντυπωσιακή εικόνα.

Για την ιστορία να αναφέρουμε μερικά ρεπορτάζ, από τις κατασρτοφές που άφησε ο Ιανός: Πλημμύρες, πτώσεις δέντρων και υλικές ζημιές είναι μόνο μερικές από τις συνέπειες τις κακοκαιρίας, που προκάλεσε και προβλήματα ηλεκτροδότησης σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Τεράστιες καταστροφές και δύο νεκρούς αφήνει πίσω της στη Θεσσαλία, η κακοκαιρία Ιανός. Τις πληγές της μετρά με το πρώτο φως της ημέρας η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, κυρίως στον δήμο Μουζακίου. Η πόλη της Καρδίτσας δέχθηκε τεράστιες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα δρόμοι και σπίτια να πλημμυρίσουν με το ύψος του νερού να φτάνει το ένα μέτρο.

Πηγή: meteo.gr

Recommended For You