Η ενεργειακή κρίση… έρχεται!

Aνησυχία προκαλεί η απότομη αύξηση των διεθνών τιμών της ενέργειας, εν όψει μάλιστα του επερχόμενου χειμώνα, και των συνεπειών που αυτή έχει στο κύμα ακρίβειας.

Το αργό πετρέλαιο παράδοσης Νοεμβρίου έκλεισε στα 75,03 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ διαμορφώθηκε στα 78,52 δολάρια. Σε επίπεδο μηνός Σεπτεμβρίου, το Μπρεντ έχει καταγράψει άνοδο 7,6% και το αργό 9,5%. Σύμφωνα με το Bloomberg, μπορεί να δούμε το πετρέλαιο ακόμα και στα… 200 δολάρια το βαρέλι!

Την ίδια ώρα, η έλλειψη ενέργειας στο βόρειο ημισφαίριο έχει αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σκαρφάλωσαν σε νέο ρεκόρ, στα 100 ευρώ, καθώς βαθαίνει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της 21ης-22ας Οκτωβρίου εντάσσεται το μείζον ζήτημα των αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια με τις οποίες έρχονται πανευρωπαϊκά αντιμέτωποι καταναλωτές και επιχειρήσεις, εν μέσω οικονομικής δυσχέρειας. Τη σχετική απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η ΚΙΝΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ!

Οι επιδεινούμενες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα έχουν οδηγήσει στην αναστολή παραγωγής σε πολυάριθμα εργοστάσια, μεταξύ των οποίων σε πολλά που προμηθεύουν τις Apple και Tesla, ενώ κάποια καταστήματα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας λειτούργησαν με το φως των κεριών και τα εμπορικά κέντρα έκλεισαν νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Η Κίνα δοκιμάζεται από ενεργειακά προβλήματα καθώς η έλλειψη προμηθειών σε άνθρακα, η αυστηροποίηση των προτύπων για τις εκπομπές και η ισχυρότερη ζήτηση από εταιρίες μεταποίησης και τη βιομηχανία έχουν οδηγήσει τις τιμές άνθρακα σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ ενώ έχουν προκαλέσει εκτεταμένους περιορισμούς στην κατανάλωση.

Από την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής σε πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας έχει εφαρμοστεί η χρήση δελτίων κατανάλωσης ενώ οι κάτοικοι πόλεων όπως της Τσανγκτσούν λένε ότι οι διακοπές ξεκινούν νωρίτερα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

Recommended For You