ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ: Το… καινούριο φρούτο!

Η ενεργειακή κρίση πλήττει πλέον και την Ευρώπη με τα πράγματα να σοβαρεύουν συνεχώς.

Το ίδιο φυσικά σοβαρεύουν και στην Ελλάδα, η οποία, ακολουθεί κατά γράμμα την καταστροφική «πράσινη» πολιτική της Βρετανίας, η οποία έχει οδηγήσει στο να βγαίνουν μαχαίρια για λίγα λίτρα βενζίνης.

Στη χώρα μας λοιπόν, προτού φτάσουμε σε αυτό το σημείο, προτείνουν στα νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση, την λεγόμενη «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ».

Αφορά την παροχή ενέργειας σε προνομιακή τιμή και τον καθορισμό, ενός ορίου ελάχιστης κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων σε ετήσια βάση, κάτω από το οποίο απαγορεύεται η αποσύνδεση των πληττόμενων νοικοκυριών.

Αυτά θα τα παρέχει το Κράτος στα νοικοκυριά επηρεαζόμενη από την «πράσινη» πολιτική της Μεγάλης Επανεκκίνησης. Το σχέδιο εγκρίθηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αλλά ελάχιστοι του έδωσαν σημασία.

Η «ενεργειακή κάρτα», όπως επισημαίνεται στην απόφαση, «αποσκοπεί στην παροχή συγκεκριμένων ποσοτήτων ενεργειακών προϊόντων σε προνομιακή τιμή, η οποία θα διατεθεί για την κάλυψη των ελάχιστων συνθηκών θερμικής άνεσης των πληττόμενων νοικοκυριών».

Η κάρτα θα δίνει την δυνατότητα κατανάλωσης συγκεκριμένης ποσότητας ενεργειακών προϊόντων από τα πληττόμενα νοικοκυριά: της Ελάχιστης εγγυημένης ενέργειας!

Η απόφαση περιλαμβάνει και ρυθμιστικά μέτρα όπως:

  • Πρόβλεψη αυτόματης μετάπτωσης ευάλωτων οικιακών πελατών στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας στην περίπτωση καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των λογαριασμών ενέργειας υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα κριτήρια καθορισμού των πληττόμενων νοικοκυριών.
  • Καθορισμός ενός ορίου ελάχιστης κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων σε ετήσια βάση, κάτω από το οποίο απαγορεύεται η αποσύνδεση των πληττόμενων νοικοκυριών.
  • Διευκόλυνση αποπληρωμής και υιοθέτηση ενός πιο ευέλικτου και ευνοϊκότερου πλαισίου διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πληττόμενων νοικοκυριών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (π.χ. δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης βάσει ενός ποσοστού της μηνιαίας δαπάνης των πληττόμενων νοικοκυριών). Ενδεικτικά, τέτοιες περιπτώσεις δύνανται να είναι περίοδοι με παρατεταμένη οικονομική ύφεση, περίοδοι με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και έντονα καιρικά φαινόμενα, οι οποίες θα διαφοροποιούνται ανά κλιματική ζώνη στην ελληνική επικράτεια κ.ά.

 

Πηγή: primenews.press

Recommended For You