Γαλλία: «Αντεπίθεση» με στρατηγική προσέγγιση με την Ινδία!

Για «σοβαρή κρίση» στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία κάνει λόγο η Γαλλία, διά του επικεφαλής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Ήδη η Γαλλία έχει προχωρήσει στην ανάκληση των πρεσβευτών της στις δύο χώρες, ως αντίποινα για την αμυντική σύμπραξη AUKUS.  Οι χαρακτηρισμοί κατά Ουάσινγκτον και Καμπέρας είναι βαρείς :«ψέμματα, διπλοπροσωπία, περιφρόνηση»!

Μετά τον αιφνιδιασμό της AUKUS, η Γαλλία χάνει το συμβόλαιο του αιώνα ύψους 56 δισ. ευρώ, για την προμήθεια συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων. Μέσω της τριμερούς, που στοχεύει στην απόκρουση της Κίνας, η Αυστραλία επενδύει πλέον στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας διέβλεψε, ότι «αυτό που συνέβη» θα έχει επιπτώσεις στον καθορισμό της Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να φτάσει στο σημείο να μιλήσει για αποχώρηση της Γαλλίας από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Σχετικά με το σύμφωνο AUKUS ρωτήθηκε και πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Μπάουερ, στο πλαίσιο Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.

Ο ναύαρχος Μπάουερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν επηρεάζει άμεσα το ΝΑΤΟ», αναφέροντας: «Η Αυστραλία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες ανάμεσα σε κράτη και άλλες χώρες που επηρεάζουν πολιτικά το ΝΑΤΟ. Στο στρατιωτικό σκέλος, όμως, δεν το επηρεάζουν. Μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές, αλλά δεν βλέπω άμεσο αντίκτυπο στη συνοχή του ΝΑΤΟ».

«Σοβαρή κρίση – Ψέματα και διπλοπροσωπία»

Ως προς την ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών στην Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν ανέφερε καθαρά, μιλώντας στο France 2, ότι «υπάρχει μια σοβαρή κρίση μεταξύ μας».

«Το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Γαλλία, ανακαλούμε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή μας, είναι μια σοβαρή πολιτική πράξη που δείχνει την ένταση της σημερινής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών μας και επίσης με την Αυστραλία» δήλωσε.

Η ανάκληση του πρεσβευτή από το Λονδίνο κρίθηκε άσκοπη: «Γνωρίζουμε τον μόνιμο καιροσκοπισμό» των Βρετανών, ειρωνεύτηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο «ρεζέρβα» της τριμερούς πρωτοβουλίας.

Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν ανέφερε, επίσης, ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεν έχει συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, για το θέμα των υποβρυχίων.

«Αντεπίθεση» με στρατηγική προσέγγιση με την Ινδία

Με εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ινδία «απαντά» η Γαλλία στην αμυντική σύμπραξη AUKUS. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Σάββατο, ότι οι επικεφαλής διπλωματίας των δύο χωρών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ, συμφώνησαν σε διμερή συνεργασία.

Συμφώνησαν, επίσης, να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού».

Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν χαρακτήρισε από την πρώτη στιγμή «πισώπλατη μαχαιριά» από την Αυστραλία την υπογραφή της επίμαχης συμφωνίας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ωμή» απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

«Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε» ήταν η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής σύμπραξης εκ μέρους του Λεντριάν, ο οποίος είχε συνάψει ο ίδιος το «συμβόλαιο του αιώνα» για τα υποβρύχια με την Αυστραλία όταν ήταν υπουργός Άμυνας.

Προειδοποιήσεις για κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών

Την έντονη ανησυχία της ότι το σχέδιο της Αυστραλίας να αποκτήσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια, βάσει της στρατηγικής σύμπραξης AUKUS με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης σε μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, εξέφρασε εν τω μεταξύ η Μαλαισία από τη θέση της ως χώρα-μέλος της ASEAN.

«Θα προκαλέσει άλλες δυνάμεις να ενεργήσουν επίσης περισσότερο επιθετικά στην περιοχή, ιδίως στη Νότια Σινική Θάλασσα» αναφέρει το γραφείο του πρωθυπουργού της Μαλαισίας σε ανακοίνωσή του, εν μέσω των ευρύτερων τριγμών που έχει πυροδοτήσει στις διατλαντικές σχέσεις η αμυντική σύμπραξη.

«Ως χώρα της ASEAN [Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας], η Μαλαισία υιοθετεί την αρχή του να παραμείνει η ASEAN ως μια Ζώνη Ειρήνης, Ελευθερίας και Ουδετερότητας» τονίζεται στην ανακοίνωση και προτρέπονται όλες οι πλευρές να αποφεύγουν τις προκλήσεις και τον ανταγωνισμό εξοπλισμών στην περιοχή.

Recommended For You