Αφγανιστάν: Η χώρα αντιμετωπίζει έναν ευρύτερο εμφύλιο!

Σκληρές μάχες μαίνονται στην περιφέρεια Παντζσίρ στο Αφγανιστάν, κι ενώ ανώτατος Αμερικανός στρατηγός προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει έναν ευρύτερο εμφύλιο, που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την άνοδο τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS. Την ίδια ώρα, ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας προειδοποίησε για επικείμενη ανθρωπιστική κρίση μεγάλης κλίμακας.

Μετά την κατάληψη της Καμπούλ και τις γιορτές για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων τη Δευτέρα, μετά από 20 χρόνια πολέμου, οι Ταλιμπάν προσπαθούν να σπάσουν τον τελευταίο αντιστασιακό θύλακα στην κοιλάδα του Παντζσίρ. Η οικονομία του Αφγανιστάν έχει διαλυθεί, ενώ πολλές τράπεζες στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις είναι κλειστές και ρευστοποιούν τα κέρδη τους.

Πρόβλημα υπάρχει και στις αλυσίδες τροφοδοσίας, καθώς τα αεροδρόμια έχουν κλείσει. Το 1/3 της χώρας αντιμετωπίζει επισιτιστική και οικονομική ανασφάλεια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, αν και κάποιες πτήσεις ξεκίνησαν μεταξύ της Καμπούλ και τριών μεγάλων πόλεων.

Φόβοι για ευρύτερο εμφύλιο

Ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, μιλώντας στο Fox News, εκτίμησε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ευρύτερο εμφύλιο, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην επανασυγκρότηση της Αλ Κάιντα ή την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους.

Recommended For You