Αυστραλία: Φόβοι για αναζοπύρωση των πυρκαγιών

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν τις κοινότητες των κατοίκων στη Βικτώρια και τη Νέα Νότια Ουαλία που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές το προηγούθμενο διάστημα, να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας τους καθώς αναμένεται επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και ισχυρών ανέμων. Εκφράζονται φόβοι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι μπορούν να προκαλέσουν αναζωπύρωση των πύρινων μετώπων, αλλά και πρόκληση νέων πυρκαγιών σε θαμνώδεις εκτάσεις.

Η Αυστραλία πλήττεται από τις πυρκαγιές από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με συνέπεια το θάνατο 33 ανθρώπων, αλλά και την απώλεια ζωικού κεφαλαίου 1 δισεκατομμυρίου ζώων από την ντόπια πανίδα. Παράλληλα, οι φλόγες έχουν κατακάψει 2.500 οικίες. Οι εορτασμοί για την Ημέρα της Αυστραλίας επισκιάστηκαν από την τραγωδία των πυρκαγιών. Ο πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, δήλωσε ότι η Ημέρα της Αυστραλίας είναι μια ημέρα για να θυμάται κανείς την ιστορία της χώρας.

Βίντεο από τις πυρκαγιές στις αρχές Ιανουαρίου

«Και όπως θυμηθήκαμε πολύ πρόσφατα, ιστορίες για ξηρασίες, πυρκαγιές και προσαρμογή στις πολλές προκλήσεις που ενέχει η ζωή σε μια μεγάλη ήπειρο» δήλωσε ο Μόρισον στο μήνυμά του. Η Ημέρα της Αυστραλίας σηματοδοτεί την άφιξη, το 1788, του «Πρώτου Στόλου» βρετανικών πλοίων στο Σίδνεϊ Κόουβ. Οι γηγενείς Αυστραλοί θέλουν να καταργηθεί η συγκεκριμένη ημέρα, αλλά ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί την ημερομηνία της γιορτής.

Ο Μόρισον ανακοίνωσε, επίσης, ότι το Μετάλλιο για Καταστάσεις Εθνικής Έκτακτης Ανάγκης θα απονεμηθεί σε μέλη των ομάδων αντιμετώπισης καταστροφών που πάλεψαν με τις φωτιές το 2019-20. «Η ανταπόκριση στο θέμα με τις πυρκαγιές ήταν άνευ προηγουμένου, με χιλιάδες εθελοντές και εργαζομένους να δουλεύουν όλο το 24ωρο, μέρα και νύχτα, τη μία εβδομάδα μετά την άλλη, για να προστατεύσουν περιουσίες και να σώσουν ζωές» δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας ότι κάποιοι πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες ακόμα και σήμερα.

Recommended For You