Ασυνήθιστη χιονόπτωση στη Γροιλανδία μετά τον Τυφώνα “Larry”

Στις 12 Σεπτεμβρίου, υπολείμματα της Τροπικής Καταιγίδας “Larry” έφεραν σημαντικές χιονοπτώσεις στην Γροιλανδία την στιγμή που η περίοδος τήξης του καλοκαιριού έφτανε στο τέλος της.

Τα ποσοστά της χιονόπτωσης εκείνη την ημέρα είναι ορατά στον παρακάτω χάρτη, σύμφωνα με το μοντέλο Goddard Earth Observing System (GEOS) της NASA. Οι ποσότητες χιονόπτωσης εμφανίζονται σε χιλιοστά νερού, σε αντίθεση με το βάθος του χιονιού, για ένα 24ωρο. Πενήντα χιλιοστά νερού ισοδυναμούν με περίπου 200 χιλιοστά χιονιού, υποθέτοντας ότι το χιόνι έχει πυκνότητα 250 κιλών ανά κυβικό μέτρο.

Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Τυφώνας Larry μετακινήθηκε βορειοδυτικά στον Ατλαντικό Ωκεανό φτάνοντας στο μέγιστό του την Κατηγορία 3 στην κλίμακα ανέμου Saffir-Simpson. O “Larry” καθώς στράφηκε βόρεια, παρέμεινε πολύ ανοικτά των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ και στη συνέχεια έφτασε στην ξηρά ως καταιγίδα Kατηγορίας 1 πάνω από το Newfoundland στον Aνατολικό Καναδά, στις 11 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, ο “Larry” έφτασε στη Γροιλανδία στις 12 Σεπτεμβρίου ως μετα-τροπική καταιγίδα, προκαλώντας ισχυρούς ανέμους και έντονες χιονοπτώσεις στα νοτιοανατολικά και το εσωτερικό του νησιού. Οι περιοχές Kulusuk και Tasiilaq στην Γροιλανδία, είδαν ανέμους να ξεπερνούν τα 145 χιλιόμετρα την ώρα και αναφέρθηκαν συνθήκες χιονοθύελλας στο σταθμό Summit Station.

«Τέτοιες καταιγίδες είναι αρκετά σπάνιες», δήλωσε η Lauren Andrews, από τη NASA. «Γενικά διαλύονται πολύ πριν φτάσουν βόρεια μέχρι τη Γροιλανδία. Αν και υπήρξαν παρόμοιες καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένου του Noel το 2007 και του Igor το 2010 ».

H Andrews σημείωσε επίσης ότι είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε τόσο υψηλό ποσοστό χιονοπτώσεων τόσο σύντομα μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου τήξης, που συμβαίνει κάθε χρόνο από τον Μάιο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Στην πραγματικότητα, οι πρόσφατες χιονοπτώσεις από τον τυφώνα Larry θα μπορούσε ενδεχομένως να εξισορροπήσει τις απώλειες από τη τήξη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι οποίες περιελάμβαναν τρία αξιοσημείωτα γεγονότα τήξης-δύο τον Ιούλιο και ένα τον Αύγουστο.

Μόλις επεξεργαστούν πλήρως τα δορυφορικά δεδομένα, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να μετρήσουν την κατάσταση του ισοζυγίου μάζας της Γροιλανδίας. Ένα θετικό ισοζύγιο μάζας σημαίνει ότι αποκτήθηκε περισσότερο χιόνι από ό, τι χάθηκε μέσω διαδικασιών όπως η τήξη και η απορροή. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Andrews “Φαίνεται ότι το 2021 θα καταλήξει να χαρακτηριστεί από ισορροπία μάζας επιφάνειας άνω του μέσου όρου”.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια δεκαετιών, οι περιοχές που καλύπτονται από πάγο της Γης χάνουν περισσότερη μάζα από ό, τι είχαν αποκτήσει. Τέτοιες απώλειες συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας.

Πηγή: NASA Earth Observatory

Recommended For You