Ακρίβεια και ελλείψεις προϊόντων οδηγούν σε… κράχ!

Λιγότερα και ακριβότερα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων φέρνουν οι «αρρυθμίες» που εξακολουθούν να ταλανίζουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, με κορυφαίους λιανέμπορους να προειδοποιούν ακόμη και για τον κίνδυνο να κάνουμε Χριστούγεννα με… άδεια ράφια!

Το «έμφραγμα» που προκάλεσε η πανδημία στις παγκόσμιες μεταφορές, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του μεταφορικού κόστους αρχίζει να γίνεται μη διαχειρίσιμo, ακόμη και για πολυεθνικούς κολοσσούς που διαθέτουν ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη και αρκετή ρευστότητα για να διατηρούν μεγάλα αποθέματα.

Οι αντοχές τους εξαντλούνται και αυτό αρχίζει να γίνεται πλέον ορατό. Οι ελλείψεις σε αρκετούς κωδικούς είναι πλέον εμφανείς, ενώ το «φάντασμα» του πληθωρισμού αρχίζει να στοιχειώνει την αγορά καθώς το ράλι ανόδου των πρώτων υλών, από το αλουμίνιο μέχρι το καλαμπόκι και το κρέας, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και την επιστροφή στην κανονικότητα.
«Χάος» στις γερμανικές επιχειρήσεις

Στο Βερολίνο κατά το διάστημα 22 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου 2021 σε δείγμα 3.000 γερμανικών επιχειρήσεων, το 83% ανέφερε αύξηση τιμών ή προβλήματα στην παράδοση πρώτων υλών, ενδιάμεσων προϊόντων και αγαθών. Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία (85%) των παραγωγών μηχανημάτων και των βιομηχανιών μετάλλων αναφέρει ότι αντιμετωπίζει συχνότερα προβλήματα στην προμήθεια χάλυβα ενώ σημαντικές είναι και οι καθυστερήσεις ή ελλείψεις που σημειώνονται στο αλουμίνιο.

Ο κατασκευαστικός κλάδος αναφέρει επίσης σε υψηλά ποσοστά ελλείψεις διαθεσιμότητας και ραγδαία άνοδο στις τιμές του χάλυβα (72%), στο ξύλο (46%) και τα πλαστικά (46%). Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και ο τομέας των βιομηχανιών αυτοκινήτων όπου οι ημιαγωγοί αναφέρονται μεταξύ των προϊόντων με τη μεγαλύτερη έλλειψη.

Το 43% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χημική βιομηχανία δήλωσε ότι δεν υπάρχει «πλαστικό», χημικές πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα αυτών ενώ πολλές επιχειρήσεις λιανεμπορίου τονίζουν τις σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις τροφίμων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Προβλήματα και στη Βρετανία

Την ίδια ώρα, στην απόφαση να αποσύρουν τα milkshakes, αλλά και όλα τα ποτά σε μπουκάλι από τα μενού τους στη Βρετανία, αναγκάστηκαν τα McDonald’s, καθώς τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζουν τα 1.300 εστιατόρια της εταιρίας. «Όπως τα περισσότερα καταστήματα, αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα ενός αριθμού προϊόντων. Την περασμένη εβδομάδα και η αλυσίδα εστιατορίων Nando’s αναγκάστηκε να κλείσει 45 από τα καταστήματά της στη Βρετανία λόγω ελλείψεων στο κοτόπουλο, που αποτελεί και το διασημότερο πιάτο της.

«Χριστούγεννα με… άδεια ράφια»

Οι δυσλειτουργίες στην εφοδιαστική αλυσίδα απειλούν με σημαντικές ελλείψεις και την χριστουγεννιάτικη αγορά, όπως προειδοποιούν μεγάλες εταιρίες καταναλωτικών ειδών π,χ. οι Adidas, Crocs και Hasbro. Ο κίνδυνος να κάνουμε Χριστούγεννα με λιγότερες επιλογές και ακριβότερες τιμές, λένε ότι είναι ορατός. Κομμάτι στο δύσκολο αυτό «παζλ», αποτελεί και το κλείσιμο του τερματικού σταθμού του κινεζικού λιμένα Nigbo που επηρεάζει ήδη σε μεγάλο βαθμό τις μετακινησεις.

Με πληροφορίες από: radar.gr

Recommended For You